Çatı fareleri genelde kuru ortamları ve yiyecek bulabilecekleri yakın ortamları yaşam olarak tercih edebilirler. bir binanın klima boşluklarında brakılan patates ve soğan gibi gıdaları çok tercih ederler. (havalandırma alanlarında gıda ürünleri brakılması çevredeki kemirgenlere davetiye çıkarmaktadır. Ergin çatı faresi, kuyruğu hariç 16-21 cm boyunda ve 80-300 gr ağırlığındadır. Sivri burnu, iri kulak ve gözleri olup, kahverengi veya siyah tüylere sahiptir, çok iyi tırmanıcıdırlar. Bina içleri ve bina altında, çatısında, çöp ve odun yığınları içinde yaşarlar. Erginlerin dışkıları lağım faresinin dışkısı gibi fakat sivri uçludur. Çatı fareleri 4 ayda ergin hale gelir ve 12 ay yaşarlar. Bir keresinde 4-8 yavru doğurur ve yılda 6 döl verebilirler. buda yılda tek çiftten yılda 40-48 arası yeni çatı faresi demektir. 10 mm delikten çok kolayca geçebilirler.
Fareler yiyecek bulmadıklarında ve aç kaldıklarında (genelde aç kalan fare türkiyede bulunmaz) insanlara saldırabilir ve geceleri insanlar uyurken insanın bazı organlarını kemirebilirler. Fare salyasındaki bazı enzimler (narkoz etkisi verebiliyor) nedeniyle insanlar bunu hiç fark etmezler. Fare ısırması veya tırmalaması akabinde kesinlikle bir hekime başvurun çünkü erken önlem alınmazsa ciddi hastalıklara neden olabilir.
Fareler Leptospirosis, Selmonella, Brucellosis, Kuduz ve Şap gibi bir çok hastalığı yayarak büyük tehlike teşkil ederler. barınmalarını engellemek sizin elinizde açık kaynakları kapatmanız ve yiyecekleri ortak alanlara brakmamanız sizi bu tür hastalıklara karşı koruyacaktır çünkü kemirgen gelip yaşam alanı oluşturamıyacaktır.
çatı faresi sorununuz olursa veya olmasını istemiyor iseniz bizim ile mutlaka iletişime geçin.